How Granton gained its graphic designer

In the sequence of interviews of Granton people lets read another one. This time, it will be about our graphic designer Lukas and his journey with Granton.

How did your cooperation with Granton start?

I was working at an advertisement agency in Pribram in 2015 as a junior graphic designer and the company got a job order to create Granton wall logo for Honza (CEO). I, as a junior got it as a little project to work on so therefore Honza and I were in touch a lot. We were talking more and more and somehow, we felt comfortable with each other on the personal level. If Honza was needing something afterwards, he would just contact me directly. 

Já potom v tý reklamce skončil a začal jsem dělat sám na sebe a Honza zůstal takovým mým malým klientem. Když pak zjistil, že jsem na volný noze, tak mi dokonce nabídl k dispozici grantoní kancl, když jsem se potřeboval sejít s jiným mým klientem. Tímto způsobem jsme spolu zůstali v kontaktu zhruba 3, 4 roky a v roce 2018 jsem se oficiálně začal Grantonu starat o grafiku.

How did you officially become part of Granton?

Honza postupně začal nabízet moje grafické služby a design lidem v ostatních kanclech, na pár lidí se to takhle chytlo, díky tomu jsme získali například i klienta Scott & Weber, kde máme teď kancelář. Tím vznikl náš společný projekt – mě a Grantonu – a to nás asi nejvíc spojilo. Na základě toho mi pak Honza nabídl, jestli se nechci starat kompletně v Grantonu i o marketing. A teď jsme tady no (smích).

What do you see as the biggest difference between freelancing and working under the company now?

Honza a Granton jako takovej mi dal hlavně pevnou půdu pod nohama. Když jsem pracoval sám na sebe, tak jsem musel všechno dělat z domova, dělat si sám účetnictví, prostě všechno. Honza mi v tom začátku hodně pomohl a já ho proto začal prioritizovat, byl to takovej můj dvorní klient. Já za to získal zázemí, do toho mě začal seznamovat s Granton lidmi, zvát na různé akce a mně tak navíc vznikla nová sociální bublina, ve který se cítím dobře. 

What do you see as the biggest benefit?

Nejvíc mě baví to, že mám díky Grantonu přístup k účetní (smích). A celkově to zázemí firmy, že mám stabilní zakázky, ale mám pořád volnost i toho freelancera. Hrozně mi vyhovuje ta kombinace, že mám nějakou jistotu, ale zároveň volnost.

What do you regard as your most important job order?

Klíčový byl můj první větší projekt, kdy jsem v Grantonu navrhoval rozhraní pro CRM systém pro Energie CS. Byla to pro mě zásadní zakázka jak kariérně, tak ve vztahu ke Grantonu. Díky ní jsem utužil vztah s Grantonem a zároveň jsem si uvědomil, že mě mnohem víc, než klasická reklamní tvorba letáků a vizitek, láká UI design.

Is it difficult to come to an agreement with Honza on the creative things?

Very (laugh). Honza is pedantic and I don’t mean it in the negative way. He is a type of person who pays attention to quality and detail. That’s not very common these days, because 95% of people usually are unmoved by the details and just want to have things done. Honza is the type when something has to be done it might as well be done properly to the minute details and to its best form. That’s of course fantastic but at the same time it can be very frustrating (laugh). Every client is simply different and Honza belongs to the clients where you really have to do your best but at the same time, he can really appreciate you and you don’t have the feeling that it was waste of your time.

Was there ever a job order you refused for any reason?

No no, there wasn’t (laugh). I’ve never been in the situation where I would be asked to do something I didn’t want to do. During the elections I had job orders for political parties which is always a bit of a tricky topic. I was convinced that if a political party whose views I wasn’t sharing approached me, I would decline. But it never happened.

You joined Granton just before the COVID pandemic. How did that affect you?

Zasáhlo mě to hodně, protože velký portfolio mých klientů byly různý provozovny, který byly zavřený, takže jsem cítil i určitý útlum v práci. Granton mě reálně zachránil, protože mi Honza nechal podmínky, co jsem měl, a akorát řekl: „Hele po Covidu prostě zabereme a doženeme to“. Kdybych byl sám na sebe, tak bych asi hodně plakal (smích).

Did you have a faith in Granton from the beginning that it would be a successful company?

Já jsem upřímně nepochyboval, on byl relativně úspěšný už v tý době. Akorát jsem před tím pořádně nevěděl, že tohle konkrétní odvětví vůbec existuje, takže jsem to neuměl úplně správně vyhodnotit, ale o to víc jsem teď mile překvepenej. 

Já jsem Honzu poznal, když byl ve firmě sám jenom s pár konzultantama na klientech a jediný, čeho jsem se trochu bál, že čím víc lidí bude přibývat, tím víc to bude takový korporátní a neosobní. Teď nás je ale pořád víc a víc a korporátní ani neosobní pocit rozhodně nemám!

5 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Share

Read more

Granton life

Martinova cesta Grantonem

Rád bych se s Vámi podělil o svou zkušenost s Grantonem. Myslím si, že za

Granton life

Coffee with Ondřej Petrášek

Work experiences are a vital part of our professional lives, they shape our careers and